Ropne zapalenie migdałków, czyli angina w natarciu

anginaChociaż gorączka, ból gardła i ogólne rozbicie bardziej kojarzy się z przeziębieniem w okresie jesiennym i zimowym, to jednak ta choroba dopada zazwyczaj latem. Mowa o anginie, wywoływanej bakteriami, które w upale czują się świetnie, a gdy trafią na osłabiony organizm zaczynają powodować okropny ból gardła, głowy, wywołują gorączkę i dreszcze. Angina potrafi skutecznie zepsuć wakacje.

Anginę łatwo rozpoznać

Anginą nazywamy powszechnie zapalenie migdałków podniebiennych. Można ją rozpoznać, zaglądając sobie do gardła – widać w nim biały nalot. To znak, że trzeba porzucić domowe sposoby na przeziębienie i udać się do lekarza po receptę na antybiotyki. Nie wolno także przebywać w skupiskach ludzkich, bo angina bardzo łatwo przenosi się na innych, zwłaszcza mniej odporne na działanie bakterii, wirusów i grzybów dzieciaki w wieku przedszkolnym i szkolnym. Dodatkowo przegrzanie i szybkie ochłodzenie organizmu sprawia, że po 3-5 dniach mogą pojawić się pierwsze objawy choroby, które trwają nawet do 10 dni.

Jak przetrwać chorobę?

ArztO ile lekarz raczej nie pomyli anginy z inną chorobą, to jednak może mieć problem z dobraniem odpowiedniego antybiotyku. Może w tym celu wykonać test na obecność paciorkowców lub odesłać nas w tym celu do laboratorium. Może także pobrać wymaz, ale posiew i oczekiwanie na antybiogram może trwać około 2 dni. Jednak po nim mamy pewność, że dany antybiotyk rozprawi się z bakteriami skutecznie. Oprócz antybiotyku warto zadbać o spokój, poleżeć kilka dni. Ponieważ antybiotyk wyniszcza wszystkie bakterie, także te niezbędne w układzie pokarmowym należy stosować probiotyki z apteki i jeść naturalne jogurty, pić maślankę czy kefir. Gdy gorączka jest dotkliwa można sięgnąć po leki przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, a do gardła urwać spray’u antybakteryjnego albo tabletek.

Raczej należy unikać produktów zawierających miód, bo może on pogorszyć sprawę. Do picia najlepiej przygotować sobie letnie herbatki, a do jedzenia miksowane zupy z dużą ilością warzyw. Nie wolno jednak anginy bagatelizować – nieodpowiednio leczona może doprowadzić nawet do choroby serca, zapalenia ucha środkowego, zatok, węzłów chłonnych.