Początek to bóle brzucha, wzdęcia, bóle głowy czy wysypka. Złe samopoczucie po kanapkach czy pierogach dopada nas coraz częściej. W końcu, zaniepokojeni objawami, decydujemy się na alergiczne testy skórne. Wynik? Alergia na gluten. Koniec ze świeżym chlebem, pysznymi pierogami, słodkimi naleśnikami i herbatnikami. Czy jednak ten typ nietolerancji musi odbierać nam całą przyjemność jedzenia?
Moda na dietę bezglutenową zaowocowała rozwojem rynku produktów bezglutenowych. Wśród nich pojawiają się chleby, bułki, makarony a nawet ciastka czy herbatniki. To produkty gotowe, prosto do spożycia, bądź do uprzedniego przygotowania w piekarniku. Niestety, są to produkty wysoko przetworzone, z dużą ilością wypełniaczy, spulchniaczy i innych dodatków do żywności. Dlatego regularne ich stosowanie mija się z celem. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest bazowanie na produktach naturalnie bezglutenowych. Mowa tutaj o kukurydzy, ryżu, amarantusie, czy tapioce. Nie musimy również odmawiać sobie chleba czy bułek, ponieważ z powodzeniem można je przygotować z różnych mieszanek mąk w tym ryżowej, kukurydzianej czy gryczanej. Tak przygotowane pieczywo jest równie smaczne i zdecydowanie ułatwi funkcjonowanie na trudnej diecie eliminacyjnej. Inspiracją do kuchennych działań z pewnością są blogi kulinarne, w tym te, specjalizujące się w diecie bezglutenowej. Są one bogatym źródłem przepisów, porad czy kuchennych wskazówek, za pomocą, których bezglutenowe pieczenie i gotowanie stanie się przyjemnością.
Dietetyk online – więcej o diecie lowcarb oraz bezglutenowej w intuicyjnym programie do zarządzania planem żywieniowym Dietmap. Zobacz także jak wygląda przykładowa dieta low carb.